Izrael od roku 1967 až po říjen 2023 (4/4)

Václav Kirchner 28. 12. 2023
Izrael historie video podcast

V poslední epizodě našeho čtyřdílného seriálu o Izraeli, kdy Radek Hejret vysvětluje historické souvislosti k pochopení Izraelsko – palestinského konfliktu, se dostáváme do období od roku 1967 až po říjen 2023.

Začnete odebírat náš podcast na vašich oblíbených platformách
Apple Podcasts / Google Podcast/ Spotify/ Podcasty.cz
Celý díl si můžete pustit na youtube.

Poslechněte si další díly

Izrael od Mojžíše po Osmanskou říši (1/4)
Izrael během první a druhé světové války (2/4)
Od založení státu Izrael až po Šestidenní válku (3/4)

Důležité odkazy a zdroje k podcastu

Radel Hejret, jezdí se zájezdy na Har Bental ležící v nadmořské výšce 1170 m n. m. Zde se nachází jeden z mnoha památníků na tuto tankovou bitvu. V okolí hory je dodnes možno vidět vraky vojenské techniky a izraelsko-holandský umělec / sochař Joop de Jong (někdy psáno také jako Yoop de Yons) žijící v blízkém kibucu Merom Golan, zde před časem instaloval výstavu pod širým nebem – kreace vytvořené právě z těchto vraků v kombinaci s vraky zemědělské techniky.

V této tankové bitvě se velmi proslavil Avigdor Kahalani, který byl později jmenován brigádním generálem. Napsal knihu Tanky, které zachránily Izrael.

  • 1978 – 1979 – podepsání mírové smlouvy mezi Izraelem a Egyptem
  • Atentáty OOP na jordánské představitele probíhaly v letech 1969 až 1970. Na stranu OOP se dokonce postavila Sýrie, která se svými tanky do sousedního Jordánska vpadla. Vše vyvrcholilo opětovným nastolením pořádku v Jordánském království v září 1970. Protože se jednalo o neúspěch teroristické organizace OOP, začali mu Arafatovi nohsledi říkat Černé září.
  • 1987 - První intifáda
  • Podepsání charty OOP Jásirem Arafatem o neválčení. Rozdíl mezi anglickou, arabskou verzí a celé problematice v kontextu pojednává článek „The Palestinians Never Meant to Make Peace with Israel“ 
  • První libanonská válka vznikla jako přímý důsledek prohry OOP v Jordánsku, odkud v 70. letech 20. století uteklo do Libanonu obrovské množství palestinských Arabů, kteří postupně celý region destabilizovali a nakonec tento malý státeček úplně rozvrátili.

Dovolím si citovat Edwarda Ghorru, libanonského velvyslance a stálého delegáta OSN z jeho projevu ve Valném shromáždění OSN ze dne 14. října 1976: „Palestinské živly patřící k různým odštěpeným organizacím se uchýlily k únosům Libanonců a někdy i cizinců. Drží je jako zajatce, vyslýchají je a někdy je dokonce zabíjí. Přinášejí naší zemi zkázu.“ Od jara roku 1978 začali teroristicky útočit z Libanonu na Izrael, vše eskalovalo v roce 1982, kdy se Izrael rozhodl zakročit vojensky v operaci nazvané Mír pro Galileu.

Křesťanští Falangisté, pravicová křesťanská politická strana, která v rámci libanonské občanské války využila existenci ozbrojených milicí, které bojovaly proti teroristům z OOP, ale také proti místnímu muslimskému obyvatelstvu. 

Masakr v uprchlických táborech Sabra a Šatíla na jihozápadě Bejrútu. Jen předznamenám, že právě z těchto dvou uprchlických táborů (které vznikly vysídlením palestinských Arabů z Jordánska, kde chtěli svrhnout tamního krále), pocházela většina teroristů, kteří od roku 1971 sužovali celý region a stali se tak nenáviděnými pro svoji krutost.