Florencie – po stopách rodiny Medicejských

Václav Kirchner 12. 7. 2023
Itálie architektura historie článek

Kdo byl ve Florencii nebo si o ni četl, určitě se setkal s rodinou Medici, která sehrála důležitou roli v historii Florencie. Jejich odkaz můžete vidět snad na každém kroku tohoto krásného toskánského města.


V dnešním článku Vás provedeme centrem města Florencie a díky našemu itineráři poznáte místa spojená právě s rodem Medicejských.

Kdo byla rodina Medicejů

Medicejové byli italský měšťanský a později šlechtický rod, který byl již od 13. století jedním z nejbohatších a nejmocnějších rodů ve Florencii. Své bohatství získali nejprve díky obchodu a později úspěšným provozováním bankovnictví.

Přibližně od poloviny 15. století se stala rodina Medicejských neoficiálními vládci Florencie a v roce 1532 získali konečně i nově vytvořený oficiální titul vévodů toskánských.

Medicejští od 13. století až do století 18. významně ovlivňovali politický, kulturní a společenský život ve Florencii a jejím okolí.

Po stopách rodu Medicejských

Naše cesta začíná v prvním domě rodiny Medicejských, v Palazzo Medici Riccardi. Cosimo il Vechio zadal stavbu architektovi a sochařovi Michelozzo di Bartolomeo Michelozzi, který zahájil stavbu v roce 1444. Palác byl dokončen v roce 1462.

Během návštěvy si všimněte nádherné kaple mágů od Benozza Gozzoliho. Fresky zobrazují některé z nejdůležitějších členů slavné rodiny Medici.

Na náměstí Piazza San Lorenzo, se nachází stará bazilika San Lorenzo. Během patnáctého století pověřil Cosimo il Vecchio Filippa Brunelleschiho velkolepým projektem obnovy kostela. Bazilika San Lorenzo se stala hrobkou rodiny Medici.

V roce 1540 se Palazzo Vecchio nazýval Palazzo dei Priori a stal se oficiálním sídlem vévody Cosima I. Medicejského a jeho dvora. Palác prošel mnoha změnami. Poslední velké změny byly provedeny architektem Giorgio Vasarim v roce 1555. Jeho skvělou práci můžete obdivovat do dnes.

Na náměstí Piazza della Signoria se zastavíme před jezdeckou sochou vévody Cosima I. Medicejského, jež zhotovil sochař Giambologna. Tato socha, která byla úplně první jezdeckou sochou ve Florencii, sloužila jako vzor pro mnoho jiných jezdeckých soch po Evropě.

Na podstavci, který nese bronzovou sochu, jsou tři nízké reliéfy, které zobrazují klíčové okamžiky života Cosima I.: Jeho zvolení vévodou. Dobytí Sieny a udělení titulu velkovévody toskánského.

Galerie Uffizi, navrhl architekt Giorgio Vasari. Původně byla galerie postavena jako kancelář vévodského rychtáře. Až v roce 1581 se stala soukromou galerií. V roce 1789 se galerie konečně otevřela i veřejnosti.

Corridor Vasariano nebo také známý pod názvem Vasari Corridor, spojuje galerii Uffizi s Palazzi Pitti a umožňovala přesun mezi budovami, aniž by museli vévodové vycházet ven na ulici. Tato nadzemní chodba dlouhá 1 km, vedoucí nad ikonickým mostem Ponte Vecchio, byla postavena v roce 1565 na oslavu sňatku Francesca de’Medici a Johany Habsburské.

V Palazzi Pitti, který je dnes jedním z nejvýznamnějších muzeí ve Florencii naše putování po stopách Medicejů končí. Nezapomeňte navštívit zahradu za palácem. Je to ideální místo pro odpočinek a vstřebání dojmů z tohoto nádherného města.