Arménie - Rajská země Noemova 

Dejte vědět svým přátelům:

od 42 490 Kč

Popis


Poloha:

Poznávací zájezdy do ArménieArménie - země známá od nepaměti, země na vrcholu civilizace ještě v dobách, kdy u nás byly jen řeky a divá zvěř, země prosperující z obchodu s hedvábím, ale i země pozapomenutých klášterů, to v dobách, kdy byla Arménie zemí postsovětskou. Pojďte se s námi podívat na zájezd do Arménie, země pod bájnou horou Ararat a připít si legendárním arménským koňakem v jedné z typických arménských vesniček, na jejímž konci vždy najdeme skromný kostelík, kterým prošly bohaté dějiny. Na poznávacím zájezdě do Arménie, tak budete moc shlédnout příklady typické středověké arménské architektury, jejichž příklady budeme hledat ve zdech klášterů Sanahin, Haghpat nebo Odzun. Divoké přírodě Kavkazu se budeme moct obdivovat u kaňonu Debed, tyčícím se nad stejnojmennou řekou nebo u největšího jezera tohoto pohoří, tyrkysového jezera Sevan. Jedinečné splynutí architektury a přírody pak nafotíme u kláštera Khor Virap, jehož fotogeničnost je díky jeho poloze na úpatí Araratu doslova pověstná. Zručnost zdejších středověkých umělců budete moci posoudit u hrobů ozdobených tzv.khačkars – arménskými kříži na náhrobních deskách. Neopomeneme ani polechtat chuťové pohárky arménským vínem, které je více než prosvíceno zdejším žhavým maloasijským sluncem. Pojeďte s námi na poznávací zájezd do Arménie a možná, že v jenom z mnoha karavanserájů na chvíli zahlédnete karavany proudící po Hedvábné stezce za svým obchodem s hedvábím z Malé Asie do Číny. Možná, že dohlédnete do dob biblických, kdy tudy plula Noemova archa, než přistála na Araratu. Možná, že si i připomenete tzv. „Arménskou genocidu“, kdy bylo na milion a půl Arménu zabito Turky během několika dní v roce 1915, aby Vám došlo, že i stinné stránky historie k cestování patří. Vyberte si poznávací zájezd do Arménie a poznejte typickou krásku Malé Asie.


Ubytování:

Ubytování: - 7x ubytování v hotelu ve 2lůžkových pokojích se sociálním zařízením.

Program:

1. - 2.den:
ve večerních hodinách odlet z Prahy. Přílet do JEREVANU a přesun na ubytování. Dopoledne se přesuneme malebným kaňonem ke klášteru GEGHARD (UNESCO) s jeskynními chrámy z doby gruzínské nadvlády a na protější straně navštívíme antický chrám GARNI z 1. století n. l. Pak přejedeme do provincie Ararat ke klášteru CHOR VIRAP s vězením ŘEHOŘE OSVÍCENCE, kde nás čeká úchvatný pohled na horu Ararat. Odpoledne zamíříme do malebné soutěsky k turisty oblíbenému klášteru NORAVANK. V nedalekém ARENI, kde bylo v jeskynních v roce 2011 objeveno NEJSTARŠÍ VINAŘSTVÍ NA SVĚTĚ (6100 let), navštívíme vinařské závody a ochutnáme místní víno. Dva noclehy ve městě SISIAN.

3. den:
po snídani se vydáme na megalitické pole KARAHUNDŽ připomínající díky kruhovým útvarům anglickou Stonehenge a budeme pokračovat do HALIDZORU, odkud se nejdelší lanovkou na světě (5,7 km) dostaneme ke klášteru TATEV obehnaného mohutnými hradbami. Odpoledne se ještě zastavíme v legendární osadě CHNDZORESK s kdysi obývanými skalními jeskyněmi a u malebných skalních útvarů za městem GORIS.

4. den:
ráno vyrazíme na sever do Selimova průsmyku (2 410 m) se zbytky SELIMOVY KARAVANSERAJE, nejlépe zachované v Arménii. Z průsmyku pokračujeme k Sevanskému jezeru, kde si v lokalitě NORATUS prohlédneme rozsáhlé pole CHAČKARŮ. Na břehu se pak zastavíme u kláštera SEVANAVANK s nádhernými výhledy na jezero. Odpoledne navštívíme komplex kláštera HAGHARCIN a klášter GOŠAVANK, vedle něhož budeme spát v hotelu.

5. den:
dopoledne vyrazíme přes hory podél gruzínské hranice ke klášteru HAGHPAT (UNESCO) s chrámem svatého Kříže a jedním z nejslavnějších chačkarů v Arménii. V sousedním areálu SANAHIN (UNESCO) shlédneme několik mauzoleí, významnou akademii a knihovnu. Poslední zastávkou bude malebná katedrála v ODZUNU s unikátním pohřebním pomníkem. Na nocleh se přesuneme soutěskou řeky DEBED do města VANADZOR.

6. den:
po zastávce u památníku obětem zemětřesení v SPITAKU zamíříme k nejvyšší arménské hoře ARAGAC (4 090 m). Vyšplháme se k JEZERU KARI (3 190 m), kde se nachází STANICE VÝZKUMU KOSMICKÝCH PAPRSKŮ, a sjedeme k pevnosti AMBERD. Odpoledne navštívíme trosky kláštera ZVARNOC (UNESCO) a EČMIADZIN (UNESCO), duchovní centrum Arménie, kde si prohlédneme sídlo katholikose, chrámy sv. Ripsimy a sv. Gajané. Nocleh v Jerevanu.

7. den:
brzy ráno se v JEREVANU vydáme na prohlídku PAMÁTNÍKU a MUZEA GENOCIDY. Po návštěvě muzea starých manuskriptů MATENADARAN si ještě prohlédneme hlavní památky JEREVANU: katedrálu sv. Řehoře, Modrou mešitu, chrám sv. Sarkise, Náměstí republiky, Operu, Kaskády a některá z muzeí. Následuje krátký nocleh v Jerevanu.

8. den:
brzy ráno odlet z Arménie a během dne přílet do Prahy.

Fotogalerie